Slik søker du

Hvor langt tilbake kan jeg søke i arkivet?

Arkivet inneholder alle utgaver av Vi Menn, fra første utgivelse i 1951 fram til og med det magasinet som er i salg i dag.

Hva kan man søke på?

Når du søker, søker du i teksten i hele magasinet. Du kan få treff på både annonser, bildetekst og artikler. Resultatet du får viser til siden søkeordet ditt befinner seg på.

Hvordan søker jeg?

Skriv inn søkeordet ditt, og velg den den perioden du ønsker å lete i. Søker du på et navn eller en strofe, benytt hermetegn f. eks slik: "Brødrene Pedersen". Da avgrenser du søket og får et mer presist resultat.

Tre gode råd:
  • Bruk kalenderen og avgrens søket i tid
  • Bruk korte og enkle søkeord
  • Står du fast, les gjennom vår litt mer detaljerte brukerveiledning lenger ned på siden.
Kan jeg søke i fritekst?

Du kan søke i fritekst. Ikke alle ord i basen er søkbare. Søker du på noe du mener du burde fått treff på, men resultatet er null treff, prøv med alternative søkebegrep. Er søkefrasen din svært lang kan det være lurt å finne en enklere frase. Avgrens i tid så du får færre treff og lettere kan bla deg gjennom resultatet.

Hvorfor får jeg ikke opp treff når jeg vet at saken jeg leter etter er der?

De fleste magasinene i arkivet er digitalisert ut i fra papirutgaver. I digitaliseringen har vi forsøkt å gjenskape teksten som har stått i magasinet, men dessverre kan feiltolkninger forekomme.

Hvordan bygges et arkiv?

Sidene du ser i arkivet er kopiert fra papirmagsiner. Det er laget et bilde av hver magasinside. Så har et OCR-program prøvd å gjenkjenne bokstavene på siden og gjøre dem om fra bilde til tekst. Vi opplever resultatene av denne jobben som bra, men det kan forekomme feil hvis trykkvaliteten på et magasin ikke er den beste. En bokstav kan så ha blitt tolket feil av dataprogrammet (OCR) som gjorde bilde av den om til tekst. En i kan ha blitt til en l, en e til en o osv.

Hva er OCR?

OCR er optisk tegngjenkjenning. Det er en teknikk for maskinell gjenkjenning av trykte bokstaver. Det er denne teknikken som er brukt når vi har digitalisert de gamle utgavene av magasinet. En prøver å gjenskape teksten utfra et bilde av den.

Hvordan søker jeg på nettbrett/mobil?

Vimenn+ er tilgjengelig både på pc og nettbrett. Ønsker du å benytte nettbrett, anbefaler vi at du laster ned appen, da vimennpluss.no fungerer best på pc. Du vil oppleve at søket funger bedre i appen når du bruker nettbrett.  Søket Se link til AppStore og GooglePlay under. 

Brukerveiledning PC:

Slik søker du i arkivet - film:

 

Slik søker du i arkivet - steg for steg:

1. Du kan enkelt søke på et ord eller tema ved hjelp av søkefeltet på vimennpluss.no. Du kan søke i hele arkivet:

Søk_Finn utgave

2. Du kan også søke innenfor en gitt periode. Ønsket periode justerer du ved hjelp av tidslinjen under søkefeltet. Du kan enten  dra de røde feltene dit du ønsker eller skrive inn årstall i Fra og Til-feltene.

Søk_tidslinje i bruk

3. Treffene får du opp på denne måten (bruk tidslinjen og tema for å gjøre søket snevrere ved behov): 

NB: Det er mulig å søke i arkivet, og få opp disse resultatene uten at du har kjøpt tjenesten, men ønsker du å gå inn på selve artikkelen/magasinet, vil du nå bli bedt om registrere deg som bruker i vårt innloggingssystem, ConnectID. Har du allerede en ConnectID-bruker kan du bruke denne. Velg så ønsket abonnementsperiode og betal med kredittkort, så får du umiddelbar tilgang til tjenesten.

Søk_resultater forsmak

 

4. Når du så klikker på det røde feltet, kommer du inn i selve arkivet. Her får du opp en ny meny til høyre i skjermbildet som du kan bruke for videre søk i denne, eller alle utgaver:

Søk_epages_1            Søk_epages_meny2_søk-i-utgave-eller-hele

 

a)   Her kan du velge om du vil søke videre innenfor en enkeltutgave eller i hele arkivet.  Søker du i hele arkivet, vil søkeresultatene komme opp slik:

Søk_epages_hele arkivet resultat på år

b) Eksempel på visning Utgaver: Viser alle utgaver pr år, og lar deg bla mellom ulike årganger:

Søk_epages_alle utgaver ett år

c) Eksempel på visning Deler & sider: Viser alle sidene i en enkelt utgave:

Søk_epages_meny3_åpne sideoversikt

d) I menyen kan du også velge fullskjermmodus. Da ser du kun magasinet, men kan enkelt gå tilbake og vise menyer.

Søk_epages_meny2_søk-i-utgave-eller-hele